Wat zingen wij?


Scherzando is géén repertoire koor. Elk concert bestaat telkens weer uit andere stukken, daarom hieronder een indruk van hetgeen we zoal in de afgelopen jaren hebben gezongen.
Héél af en toe nemen we stukken in reprise en ook hebben we stukken die we op de repetities regelmatig zingen voor de koorklank.
Als je op een onderstaand plaatje klikt krijg je nadere informatie over programma, solisten, plaats per concertuitvoering en het programma.

2024

Op 12 oktober zingen wij in de Grote Kerk in Driebergen een programma met koorstukken uit diverse opera's onder de titel All’ Opera!

Op 2 juni zongen wij 's middags in het Nationaal Bomenmuseum in Doorn als voorproefje op ons najaarsconcert All’ Opera! een selectie van stukken uit dit programma.

2023

Op 10 december deden wij mee aan een concert van KOD in de Sionskerk Zeist. Wij zongen de Cantique de Jean Racine van Fauré en een aantal Liebeslieder Walzer van Brahms.
Op 21 september Wereldvrededag voerden we The Peacemakers van Karl Jenkins uit in de grote kerk in Driebergen, met medewerking van het Utrechtsch Studenten Concert, Zangschool Utrecht en de sopraan Pien Straesser.

2022

Op 11 december voerden we het kerstprogramma Mary did you know? uit in de kerk Sint Petrusbanden in Driebergen, met medewerking van blazerskwartet Aurora.

Op 23 april voerden we rondom de Misa Tango van Palmeri in de grote kerk in Driebergen een Argentijns programma uit, met medewerking van de sopraan Pien Straesser, pianist Thomas Herrman en RBO Synfonia voor de begeleiding.

2020 en 2021

Vanwege de Corana maatregelen zijn in deze periode publieke uitvoeringen helaas niet mogelijk geweest.

2019 Ons vijfde lustrum

Op 24 november voerden we in de grote kerk in Driebergen de Carmina Burana van Carl Orff uit, begeleid door een slagwerkensemble en de pianisten Roland Aalbers en Chris Kok, met medewerking van de sopraan Marene Elgershuizen en de bariton Willem de Vries. Het kernkoor van Scherzando was daarbij aangevuld met een groot aantal projectleden.

Op 7 april gaven we in de grote kerk in Driebergen een feestelijk jubileumconcert met medewerking van Wishful Singing
Scherzando en Wishful Singing traden afzonderlijk en gezamenlijk op. Samen zongen wij ter afsluiting een medley, het feestlied, dat componist Bob Zimmerman arrangeerde aan de hand van favoriete songs uit het repertoire van Scherzando.

2018

Op 17 maart zongen we in Maarn in de maandelijkse concertserie georganiseerd in de Theresia kerk link a capella een aantal liederen rond het thema Water, o.a. To be sung on the water - Barber, Broad waters - Gorecki, The Mermaid - Whithworth

Op 24 november gaven we een concert in de grote kerk in Driebergen geheel gewijd aan de muziek van Henry Purcell: wij zongen 5 anthems en na de pauze de beroemde opera Dido en Aeneas, met medewerking van de solisten Tamar Niamut, Pim Bokhorst, Claudia van der Wilt, Ernestine Smulders en Laura Woolthuis. Daarbij werden we begeleid door het Barokensemble KirstiConsort. Voor nadere informatie zie het programmaboekje.

2017

Op 18 november gaven we een concert in de grote kerk in Driebergen rond het thema Water.
Met 15 liederen uit alle windstreken, van Europees tot Afrikaans. Werken van bekende componisten als Elgar (The Shower) en Whitacre (The Seal Lullaby), volksliederen uit Zuid-Amerika en Afrika, maar ook het alom bekende gedicht van Marsman (Denkend aan Holland) op muziek van Wilco Brouwers. Ook tijdens de intermezzo’s voor piano vloeiden de noten rijkelijk.

2016

Op 16 mei zongen we in Amerongen in het kader van Per Pedaal naar Vocaal. Dit is georganiseerd door SCAUH link met een grote inbreng van een aantal koorleden van Scherzando.
14 koren zongen op 9 unieke locaties op de Utrechtse Heuvelrug. Scherzando zong in het koetshuis van kasteel Amerongen een licht klassiek programma met wat knipoogjes. Een van de hoogtepunten was het samen zingen van het pittige en leuke ‘Ching a ring chaw’ (A.Copland) met het Stadtchor Berndorf uit Oostenrijk.

12 november 2016 gaven we een concert in de grote kerk in Driebergen, dat weer eens echt een scherts was. Van Purcell: Een ode aan Cecilia, de beschermheilige van de zangers; Hebrew Love Songs van Eric Whitacre en van Ad de Jong de ‘zeven hoofdzonden’ geïnspireerd op het schilderij van Jeroen Bosch. De Scherts wordt compleet met Insalata Italiana van F. Genee

2015

Ter gelegenheid van Koningsdag liet Scherzando zich horen in de kerk Petrus’Banden. De lente en de liefde werden bezongen met liederen van Mendelsohn, Finzi en andere romantici. Scherzando pakte ook de kans om voor de volle kerk nogmaals de ‘Drieberger Lieder’uit te voeren.

21 november in het kader van 70 jaar Bevrijding voerde Scherzando het prachtige stuk uit ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins (Wales, 1944). Het stuk is een aanklacht tegen de oorlog en een smeekbede om vrede.
Een schaduwspel werd synchroon met het concert gespeeld.
De (semi) professionele musici en solisten kwamen zoveel mogelijk uit de Utrechtse Heuvelrug.
De stichting ‘Vroeger en Nu’ exposeerde o.a. een kleine collage van foto’s van de bevrijding van Driebergen. In het Filmhuis werd de film ‘Oorlog en Vrede’ naar de roman van Leo Tolstoj vertoond.


2014 Ons vierde lustrum

Een bijzonder jaar, Scherzando zingt al 20 jaar.
3 en 4 mei zingen we Sacred Bridges een programma met een lange voorbereiding, het eerste idee ontstond al tijdens het bezoek van Stephen Conolly in 2012.
We hebben er aparte webpagina's voor gemaakt : dit is de link. De verbinding tussen de verschillende wereld godsdiensten het thema.
Scherzando was voor deze twee uitvoeringen Geertekerk Utrecht en Grote kerk Driebergen, uitgebreid met een aantal projectzangers, een noodzaak vanwege de vaak opgesplitste stemgroepen.

22 november 2014 vierde Scherzando het 4e Lustrum. Een kleine afspiegeling van de highlights uit die twintig jaar werd gezongen.
Voor deze bijzondere gelegenheid heeft de jonge Slowaakse componist Bruno Vlahek voor het koor de z.g. ‘Drieberger Lieder’ gecomponeerd. Een bruisend stuk met verstilde momenten op basis van drie gedichten.

2013

Ons geplande voorjaars-optreden in Kraaybeekerhof kon door ontzettend slecht weer niet doorgaan, vandaar dit jaar maar één concert. (gezien de voorbereidigen voor 2014 misschien niet onlogisch) 16 november 2012 hebben onder het thema "a night at the Opera" een aantal top hits uit de opera gezongen.

2012

We hebben het voorjaar hard gewerkt voor ons gezamelijk optreden met kamerkoor Decamerone, een van de koren van Ulrikke Reed Findenegg, de echtgenote van onze dirigent Reinhard.
De uitvoering was de afsluiting van een intensieve en inspirerende workshop van beide koren met Stephen Connolly (ex King's singers low Bass)
Die beide koren meenam op een rollercoaster van intense koorzang. Hij dirigeerde ook een paar stukken tijdens de uitvoering van 22 april 2012. Hierbij was verbluffend hoe hard, maar ook hoe zacht 60 zangers en zangeressen kunnen zingen.
18 november 2012 hebben onder het thema "Puur Natuur" een breed scala aan liederen gezongen, alles à capella. Via onderstaande link kunt u het programma boekje inzien.

2011


Weer een jaar waarin een reis viel. Dit keer zijn we naar het zang traditie rijke Engeland geweest. Het gebied rond Cheltenham, want daar hadden we een uitgebreide workshop met Stephen Connolly (ex King's singers low Bass)
Verder hebben zoals gebruikelijk op de buitenlandse reizen ook een paar utvoeringen gegeven. Kijk voor een impressie op onze foto pagina.
18 december 2012 was onze kerstuitvoering in de prachtige st Petrus banden in Driebergen. Hier hebben we twee premieres gezongen ten eerste Bruno Vlaheks's "Hodie Christus natus est" en de premiere van het "Ave Maria" van Jan Raas. Dat laatste werk werd ook nog eens door de componist ondersteund.

2010

Ons eerste concert was 24 april. Dit concert in samenwerking met Bas Verheijden en Frits de Zwaan, was in de nieuwe kerk in Driebergen.
Een wisselend programma van Elgar tot de Liebeslieder Walzer van Brahms. Deze laatsten overigens met een aantal solisten uit eigen koor.
Op de pagina hoe klinken wij, kunt u een aantal stukken van dit concert beluisteren.
Hieronder staat ook de link naar de prachtige plaatjes die Paul Sloven voor dit concert gemaakt heeft. U zult wel een aantal malen moeten klikken.
Op 13 november 2010 hadden we ons tweede concert, wederom in de grote Kerk in Driebergen, nu met ondersteuning van het USC (Utrechts Studenten Concert) website. Het Nederlandse programma ging van Ain Boer tot Zoo Buddingh Zoo van Herman Strategier. Op de pagina hoe wij klinken kunt u daar onderdelen van horen.


2009 Ons derde lustrum

Scratchdag: 130 deelnemers schreven zich in om na een dag hard maar geïnspireerd werken de ‘Misa Criolla’ van Ariel Ramirez uit te voeren. Scherzando heeft een aantal Zuidamerikaanse liederen ten gehore gebracht. Met het koor Jean Lamour uit Nancy, dat bij ons op tegenbezoek was, hebben we twee concerten gegeven waarin we de `Maria Antifonen` van Herman Strategier en `Messe brève no. 7 in C´ van Charles Gounod en ´Cantate Domino canticum novum´ van Heinrich Schütz zongen. Vervolgens hebben we voor ons jubileumconcert de ´Misa Criolla` en de `Navidad Nuestra ` van Ariel Ramirez opgepakt, waarbij de Argentijnse tenor Javier Rodriguez en zijn Combo zullen optreden. Workshops: Gregoriaans zingen o.l.v. Margo Kalse website en een workshop stemvorming o.l.v. Juliette Dumoré website

2008

Tijdens concerten in maart en mei stonden partsongs van Vaughan Williams, Finzi en Sullivan op het programma, evenals de ´Pied Pieper of Hamelin´ van Sir Hubert Parry. Zangers uit eigen koor verzorgden de solopartijen. In Nancy hebben we dit stuk tweemaal uitgevoerd met onze vaste pianist Ernst Paul Fuchs.
Eind 2008 zijn we begonnen met een Zuidamerikaans repertoire. Hector Villalobos, Juan Garcia Salazar,Juan Garcia de Zéspedes, toewerkend naar de scratchdag van 24 januari

2007

In juni voerden we het ‘Requiem’ van Fauré uit met de solisten Pierre Mak (bariton) en Tania van Raai (sopraan). De ‘St. Joris Mis’ van Herman Finkers werd in reprise genomen. Jan Raas begeleidde ons op het orgel van de kerk ‘Petrus Banden’. We hebben dat jaar ook met veel plezier deelgenomen aan het Heuvelrug Korenfestival.

2006

We hebben gewerkt aan enkele delen uit het ‘Requiem’ van Gabriel Fauré, stukken van Edward Elgar, Joseph Barnby en James E. Moore. Uitvoeringen o.a. in het Fraterhuis in Zeist.

2005

Ons najaarsconcert bestond uit delen van Orpheo en Euridice van Chr.W. Gluck en de ‘Krönungsmesse’ van Mozart. Ernst Paul Fuchs website speelde de ‘Pastorale’ een pianosonate van Beethoven

2004 Ons tweede lustrum

In het voormalige klooster Daidalos zongen we hoogtepunten uit de klassieke koormuziektraditie, begeleid op de piano door Ernst Paul Fuchs. Onze lustrumreis naar het Oostenrijkse Innsbruck heeft dat jaar extra kleur gegeven.

2003

We voerden ‘Acis en Galathea’ van Händel en de ‘St Joris Mis’ van Herman Finkers uit, met solisten en een kamerorkest.

2002

Onder begeleiding van het Kamer Orkest Driebergen zongen we delen uit ‘Ruddigore’ van Sullivan met enscenering en ‘Der Sturm’ van Haydn. Uitgenodigd door het koor ‘Jizeran’ in Semily (een stadje in Noord Tsjechië, waarmee Driebergen een stedenband heeft) is de Missa Brevis van Josef Haydn gezongen en hebben we in de Nicolaas Kerk in het hartje van Praag een uitvoering gegeven voor binnenlopende toeristen; een belevenis.

2001

In een uitverkocht Daidalos werd de humoristische Cantate ‘De Schipbreuk’ van Johan Wagenaar uitgevoerd, in een geënsceneerde setting met prachtige costuums.

2000

Samen met het Jizeran koor uit Semily werd ons najaarsconcert een waar feest met hoogtepunten uit Renaisance en Barok, met Victoriaanse Balladen en Tsjechische Volksliederen.
Scherzando stapt in haar ontwikkeling over van korte losse nummers naar grotere koorwerken. Soms leveren enkele koorleden een solistische bijdrage. Regelmatig tref je bij onze uitvoeringen speelse elementen aan, zoals decors, kostuums en een kleine choreografie.

Scherzando gemengd koor. Driebergen.

© 2003 - 2023 Scherzando ·