Digitaal Oefenen

Niet iedereen is in staat zelfstandig met de piano te oefenen, laat staan van blad te oefenen. Bij Scherzando maken we daarom al jaren van de muziek die we zingen digitale bestanden. Met behulp van de hieronder besproken software kan je dan relatief eenvoudig thuis je partij oefenen.
Hierdoor gaat het zingen op maandagavond véél sneller, want er hoeft minder op de noten gestudeerd te worden.

We hebben inmiddels een indrukwekkende lijst met muziek, die alleen voor leden beschikbaar is, achter de leden login. Verspreiding van digitale bestanden is een inbreuk op de auteursrechten.

TIP voor het gebruik van de digitale database: sla de bestanden niet apart op, op je harde schijf, maar dubbelklik direct vanaf het internet. Op deze manier heb je altijd de laatste versie (we passen de bestanden namelijk aan als we ontdekken dat er fouten inzitten)

De programma's die je kunt gebruiken voor het digitaal oefenen.

Noteworthy composer.
Je kunt ook voor een gering bedrag (US$ 49 = € 35) de noteworthy composer aanschaffen, gewoon via het internet NoteWorthy Composer website.

Met de composer is het studeren nog iets eenvoudiger, je kunt andere stemmen uitzetten, meteen meelezen vanaf het scherm, makkelijk halverwege starten zonder te moeten zoeken naar het maatnummer.

Paul Sloven heeft een handleiding voor het gebruik van de moteworthy composer gemaakt die vind je door hier te klikken.

Met de Noteworthy composer kun je ook zelf noten in voeren.
Dit is ook de manier waarop Paul Sloven en ikzelf dat voor Scherzando doen.
Dat invoeren is veel tot veel werk, maar het stelt in elk geval mij in staat om snel te studeren.
Meestal heb je met een paar maal doorzingen de harmonie wel aardig te pakken, de lastige stukken geïdentificeerd,
waarna je die kunt gaan oefenen.

Als je Paul en mij wilt helpen met het invoeren meldt je even aan ....

Noteworthy player
Voor het afspelen van de noteworthy bestanden, kun je de gratis noteworthy player gebruiken. Daarvan zie je een gedeelte van het scherm hier rechts.
Je ziet de noten de tekst en een doormiddel van een verkleuring van de noten kan je eenvoudig meezingen.
Het is helaas niet mogelijk, de snelheid aan te passen of stemmen uit te zetten en dergelijken.
Met de volledige versie van dit programma de noteworthy composer kan dat wel.
Sweet midiplayer,
De sweet midi player is een eenvoudig programma waarmee je midi bestanden kunt afspelen en de sterkte van elke stem apart kunt regelen.
Hierdoor is het zowel voor het oefenen van je eigen partij als het oefenen van de harmonie uitermate geschikt.
Hiernaast zie je een afbeelding van het belangrijkste deel van het scherm van de sweet midi speler. De gele vlakken zijn schuiven waarmee je een partij harder en zachter kunt zetten.
Het programma is gratis, maar je wordt tijdens het starten en stoppen wel met allerlei schermen lastig gevallen, die je moet/kan wegklikken. Dit is te voorkomen door het programma op de aangegeven weg te kopen.

Choirpractice midiplayer
ChoirPractice is een leuk nieuw programma'tje dat hetzelfde kan als de sweet midiplayer, maar dan een beetje meer en vooral anders.
Naast de bekende schuiven om de andere partijen harder en zachter te zetten , de maat en het tempo, kan je ook de tekst zien en die verkleurd mee met waar de gekozen partij is. Héél handig. Een aanrader
Kijk zelf maar wat je het prettigst vindt.
In elk geval ben je alle 'lastige" schermen van de sweet midiplayer kwijt.